headerbasis

Informatie

Per 15 september 2009 is de lage BTW-regeling voor schilder- en stukadoorwerken verbeterd. Bedrijven mogen het lage BTW-tarief van 6% in rekening brengen voor werken aan woonhuizen die door particulieren worden bewoond en die ouder zijn dan twee jaar. Deze periode van twee jaar wordt gerekend vanaf het moment dat de woning daadwerkelijk na de oplevering bewoond is. De opdrachtgever mag ook een woningcorporatie of bedrijf zijn, zolang het schilder- of stukadoorwerk, maar wordt uitgevoerd aan een woning waarin particulieren wonen. Deze verbetering heeft een permanent karakter. Voor het overige verandert er in de regeling niets.

Als het gaat om een particuliere woning is het ook van belang dat de woning ouder is dan 2 jaar. Het beginjaar van het bouwjaar van de woning volgens de Wet WOZ is hierbij bepalend. Kortweg kan gezegd worden dat de eerste paal bepaalt of een woning ouder is dan 2 jaar. Als een huis in meedere fases gebouwd is (bijvoobeeld bij aanbouw of verbouw), moet tenminste 50% ouder zijn dan 2 jaar. Als een huis voor een deel zakelijk wordt gebruikt (bijvoorbeeld bij een praktijk van een arts), moet minimaal 50% gebruikt worden voor bewoning. Het is zelfs zo dat het stukadoren of schilderen van een nieuwe aanbouw (minder dan 50%) van een oud huis onder het lage tarief valt. Woningen vallen dus volledig onder het verlaagde of volledig onder het normale tarief.

Om vast te stellen of uw woning ouder is dan 2 jaar kan de ouderdomsverklaring worden gebruikt. In dit document verklaart de eigenaar dat de woning ouder is dan 2 jaar.

 

Zowel het binnen- als het buitenstucadoorswerk valt onder de regeling en dan met name de volgende werkzaamheden:

  • het herstellen van een stuclaag of aanbrengen nieuwe stuclaag
  • het verwerken of aanbrengen van één of meerdere lagen cement-, gips-, kalk- of kunststofgebonden pleisters in pasteuze vorm
  • lossteken van de stuclaag, voorbereiden van de ondergrond, het aanbrengen van pleisterdragers
  • het afplakken van de omgeving

 

Wij werken zowel voor particulieren als het bedrijfsleven en zijn aangesloten bij de door de Overheid ingestelde branche-organisatie H.A.O. (Hoofdbedrijfsschap, Afbouw en Onderhoud) voorheen

© 2011-2015 | Neve-de Nijs Stucadoors en Vloerenleggers | Design: VJ-Development